Malaysia saran tiga asas kerjasama ASEAN-China

Malaysia menyarankan tiga asas kerjasama ASEAN-China pada masa depan yang menekankan usaha mempergiatkan perdagangan dan pelaburan terbuka, kata Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Selain itu, Perdana Menteri berkata, asas berkenaan termasuk memperkukuh Perjanjian Perkongsian Ekonomi Komprehensif Serantau (RCEP) sebagai alat penting untuk membangkitkan semula ekonomi ASEAN dan gelembung perjalanan rentas sempadan untuk proses pemulihan.

“Sangat mustahak bagi ASEAN dan China untuk memperhebatkan usaha di sektor perdagangan serta pelaburan. Setelah gelombang baru pandemik, kita harus bekerjasama untuk terus menerapkan hubungan perdagangan berdasarkan peraturan dan multilateral untuk memudahkan wilayah tersebut dalam menghadapi krisis.

“Seperti yang digariskan dalam Kerangka Pemulihan Ekonomi ASEAN, kita harus berusaha untuk memastikan hubungan rantaian bekalan tidak terganggu dan untuk memudahkan pergerakan barang serta perkhidmatan penting.

“Dengan membuang halangan yang tidak perlu dalam perdagangan, kita akan menggunakan langkah perdagangan baharu untuk pertumbuhan semula ekonomi,” katanya sempena Sidang Kemuncak Perusahaan dan Pelaburan China-ASEAN dan Ekspo China ASEAN (CAEXPO) ke-18 secara maya pada Jumaat.

Tahun ini juga merupakan ulang tahun ke-30 hubungan dialog ASEAN-China.

Pada tahun 2020, China kekal seperti destinasi eksport terbesar Malaysia, dengan jumlah eksport
berkembang menjadi AS$37.92 bilion dan menyumbang 16.2 peratus daripada jumlah eksport negara.

Ismail Sabri juga menjelaskan, sudah waktunya bagi ASEAN dan China untuk mempromosi kerjasama dalam perkongsian ekonomi digital sekali gus percepatan penggunaan teknologi di kalangan perusahaan kecil dan sederhana (PKS).

Dalam pada itu ujarnya, RCEP menunjukkan kepada dunia bahawa ASEAN bersama Perjanjian Perdagangan Bebas (FTA), termasuk China memberi komitmen kepada rantaian bekalan makanan untuk memastikan pasaran terbuka di tengah krisis pandemik.

Tambahnya, RCEP juga membantu proses pemulihan sekali gus meningkatkan rantaian bekalan serantau dan mempelbagaikan rangkaian pengeluaran.

Sementara itu katanya, inisiatif gelembung perjalanan akan menghidupkan kembali industri pelancongan selain kerjasama mengiktiraf pensijilan vaksinasi sebagai bentuk kerjasama dalam proses pemulihan dan pertumbuhan semula ekonomi. – Astro Awani

Leave a Reply